5872. سوال: افراد در کشورهای غیر مسلمان، معمولاً ماهی را با وسایلی که دارند صید میکنند، خوردن ماهی در این کشورها که افراد غیر مسلمان میفروسند و ما از صید آنها همان اطلاعات عمومی و کلّی را داریم، چه صورت دارد؟
جواب: کسی که ماهی را صید میکند، لازم نیست مسلمان باشد و در موقع صید، نام خدا را ببرد، ولی مسلمان باید بداند یا اطمینان داشته باشد که آن را زنده گرفته اند و در خارج ار آب مرده است و ماهی مردهای که معلوم نیست آن را زنده از آب گرفته اند یا مرده، چنانچه در دست مسلمان باشد، حلال است، و اگر در دست کافر باشد، اگرچه بگوید آن را زنده گرفتهام حرام میباشد، مگر آن که از حرف او یا از راه دیگر علم یا اطمینان حاصل شود.
5873. سوال: در برخی از مناطق با اتصال برق به آب یا انداختن دینامیت در آب، ماهی صید میکنند آیا این روش صید جایز است؟
جواب: چنانچه ماهی در آب بمیرد، حرام است.
5874. سوال: اگر ماهی در تور صیّادی در زیر آب بمیرد، حلال است یا حرام؟
جواب: حرام است.
5875. سوال: ماهی موسوم به (ازونبرون)-که دارای دانههای ریز در پوست خود میباشد و بنا به گفته عدّای این دانهها فلسهای ریز میباشد، امّا در هر حال فلس بودن آنها کاملاً مشخّص نیست- حکم خوردن چنین ماهی چیست؟
جواب: اگر اهل خبره بررسی کنند که ماهی مزبور دارای فلس است، به گونهای که موجب اطمینان شود، محکوم به حلیّت است.
5875. سوال: با توجّه به تحقیقاتی که (با استفاده از چشم مسلّح) وجود فلس در کوسهماهی را تأیید میکند، استفادهی غذایی این نوع آبزی چگونه است و آیا کشف فلس حتّی با چشم مسلّح برای حلّیت آبزیان کافی است؟ و صادرات این نوع آبزیان به کشورهای دیگر چگونه است؟
جواب: در غیر آنچه که در مورد نصّ روایات است، حلال بودن دایر مدار صدق فلس نزد عرفی است که به خصوصیات مطلّع هستند و صادرات آنها چنانچه منفعت حلال داشته باشد، مانعی ندارد.