(٢٢٠۴) اگر وارث میت فقط یک نفر از طبقه اول باشد، مثلا پدر یا مادر یا یک پسر یا یک دختر باشد، همه مال میت به او مىرسد؛ و اگر چند پسر یا چند دختر باشند، همه مال به طور مساوى بین آنان تقسیم مىشود؛ و اگر یک پسر و یک دختر باشد، مال را سه قسمت مىکنند، دو قسمت را پسر و یک قسمت را دختر مىبرد؛ و اگر چند پسر و چند دختر باشند، مال را طورى تقسیم مىکنند که هر پسرى دو برابر دختر ببرد.
(٢٢٠۵) اگر وارث میت فقط پدر و مادر او باشند، مال سه قسمت مىشود، دو قسمت آن را پدر و یک قسمت را مادر مىبرد، ولى اگر میت دو برادر، یا چهار خواهر، یا یک برادر و دو خواهر داشته باشد که همه آنان پدرى باشند، یعنى پدر آنان با پدر میت یکى باشد، خواه مادرشان هم با مادر میت یکى باشد یا نه اگرچه تا پدر و مادر میت هستند این افراد ارث نمىبرند، ولى وجود آنها موجب مىشود که مادر شش یک ( ) مال را ببرد و بقیه به پدر برسد، به شرط آن که برادران یا خواهران کافر نباشند و در حالى که مادرشان آزاد و مسلمان است آنها بنده نباشند، و هنگام مردن میت، از مادر متولد شده باشند.
(٢٢٠۶) اگر وارث میت فقط پدر و مادر و یک دختر باشد، چنانچه میت دو برادر یا چهار خواهر یا یک برادر و دو خواهر پدرى نداشته باشد، مال را پنج قسمتمىکنند، پدر و مادر، هر کدام یک قسمت و دختر سه قسمت آن را مىبرد واگر دو برادر یا چهار خواهر یا یک برادر و دو خواهر پدرى داشته باشد، مال را ششقسمت مىکنند، پدر و مادر، هرکدام یک قسمت و دختر سه قسمت مىبرد و یک قسمت باقیمانده را چهار قسمت مىکنند یک قسمت را به پدر و سه قسمت را بهدختر مىدهند، مثلا اگر مال میت را ٢۴ قسمت کنند ١۵ قسمت آن را به دختر و ۵قسمت آن به پدر و ۴ قسمت آن را به مادر مىدهند، ولى در آن تأمل است.
(٢٢٠٧) اگر وارث میت فقط پدر، مادر و یک پسر باشد، مال را شش قسمت مىکنند، پدر و مادر هر کدام یک قسمت و پسر چهار قسمت آن را مىبرد و اگر چند پسر یا چند دختر باشند، آن چهار قسمت را بطور مساوى بین خودشان قسمت مىکنند و اگر پسر و دختر باشند، آن چهار قسمت را طورى تقسیم مىکنند که هر پسرى دو برابر دختر ببرد.
(٢٢٠٨) اگر وارث میت فقط پدر و یک پسر یا مادر و یک پسر باشند مال را شش قسمت مىکنند، یک قسمت آن را پدر یا مادر و پنج قسمت را پسر مىبرد.
(٢٢٠٩) اگر وراث میت فقط پدر یا مادر، با پسر و دختر باشد، مال را به شش قسمت مساوى تقسیم مىکنند، یک قسمت آن را، پدر یا مادر مىبرد و بقیه را طورى قسمت مىکنند که هر پسرى دو برابر دختر ببرد.
(٢٢١٠) اگر وارث میت فقط پدر و یک دختر، یا مادر و یک دختر باشد، مال را چهار قسمت مىکند، یک قسمت آن را پدر یا مادر و بقیه را دختر مىبرد.
(٢٢١١) اگر وارث میت فقط پدر و چند دختر، یا مادر و چند دختر باشند، مال را پنج قسمت مىکنند، یک قسمت را پدر یا مادر مىبرد و چهار قسمت را دخترها به طور مساوى بین خودشان تقسیم مىکنند.
(٢٢١٢) اگر میت اولاد نداشته باشد، نوه پسرى او، اگرچه دختر باشد، سهم پسر میت را مىبرد و نوه دخترى او، اگرچه پسر باشد، سهم دختر میت را مىبرد؛ مثلااگر میت یک پسر از دختر خود و یک دختر از پسرش داشته باشد، مال را سه قسمت مىکنند، یک قسمت را به پسر دختر و دو قسمت را به دختر پسر مىدهند.